YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

YERLİ VE MİLLİ DURUŞ

Levent Preveze
CİPDER YAZILARI - 28 Kasım 2018 Çarşamba - 08:31:43  - Bu makale 32 kere okundu.
Levent Preveze
leventpreveze@gmail.comKaynağı ithal, reçetesi ithal, tasarımı ithal, ambalajı ithal bir şey nerede bir araya getirilirse getirilsin milli olma ihtimali yoktur.
Yerli ve milli… son günlerin moda kavramları… Bugünlerde herkesin dile getirdiği, bazılarının yaptığı işlerin menşeini ifade etmek için bazılarının da birilerini eleştirmek üzere kullandığı tabirler, yerli ve milli… Peki nasıl yerli ve milli olunur? Yerli olan her şey milli midir?

Bir şeyin yerli olabilmesi için orada doğması, üretilmesi, oluşturulması gerekir. Milli olabilmesi için de oranın malzemesiyle ve oranın imkânlarıyla üretilmesi gerekir. Tüm parçaları yabancı menşeili bir ürün eğer burada üretiliyorsa onun yerliliğinden söz edebilsek de milliliğinden söz edemeyiz. Bu konularda medyada çok yazılıp çizildi, tartışıldı. Buradan bunları tekrar etmek istemiyorum, ben asıl bu kavramları başka bir boyutta ele almak istiyorum; fikir ve düşünce boyutu…

Mimarisinin, tasarımının, modelinin yabancı kökenli olması bir yana bir şeyi yerli ve milli yapan en önemli şeyin kültür ve birikim olduğuna inanıyorum. Bizim yerlilikten ve millilikten kopmamızın en önemli nedeni de öz kaynaklarımızın dışındaki arayışlarımızdır. Dünyada ender görülen kültürel birimime sahipken; dilimizi, sanatımızı, felsefemizi, dünyayı anlama biçimimizi, giyim tarzımızı ve hatta dini birtakım kavramları bile ithal etme yoluna girmişiz. Batılı olma sevdasıyla başlayan “takipçi” anlayış, kulvar değişimi ve takip edilen olma konusundaki bugünkü korkularımıza temel oluşturmuş. Binlerce yılın kültürel motiflerini, yaşam tarzlarını, düşünce tarzlarını yansıtan giyim kültürümüz, kapitalizmin en büyük tuzaklarından olan moda çılgınlığına kurban gitmiş; dünyanın en fazla kullanılan dilleri arasında ilk sıralarda bulunan kadim dilimiz, teknolojik ve kültürel emperyalizmin erozyonuna uğrayıp yozlaşmış; yüce dinimiz İslam, bidatların, hurafelerin ve mitlerin kitabına uydurulmuş; eğitim felsefemizden tutun da tüm düşünsel kaynaklarımızın akış yönü değiştirilmişken; yerli ve milli olmak ne derece mümkün tartışılmaya değer bir konudur.

Tüm bu tartışmaların yaşandığı günümüzde, kendi coğrafyamızda yaşanan diğer birçok olayı üzüntüyle izliyor, gündemi meşgul eden yüzeysel sanallık karşısında kahroluyorum. Bu gündem de mi yerli ve milli! Her koyunun kendi bacağından asılmasını reddeden, komşusu aç iken kendisi tok yatamayan, dünyaya “bireysellikten” “Milli kimlik” düzeyine çıkma ile sosyal sorumluluk konularında örnek teşkil eden bir ecdadın mirasını ne çabuk bitirmişiz! Peki biz çocuklarımıza böyle bir dünya mı bırakacağız? Bir gün gelecek, bizi kandırdıkları “Dünya küçük bir köy haline geldi, bunlar onun sonucu” masalına inandığımızdan dolayı çocuklarımız bize kızacak.

Medeniyetin dünyaya yayıldığı bu topraklar üzerinde yaşayan aziz Milletimizin –bir zamanlar-alametifarikası olan cesaret, kahramanlık, vatanseverlik, namus, vefa, kadirşinaslık, diğerkâmlık, konukseverlik gibi değerler değil midir bizim milli servetimiz! Bu değerlerden soyutlanmış bir millilikten, yerlilikten söz edilebilir mi? Kaynağı ithal, reçetesi ithal, tasarımı ithal, ambalajı ithal bir şey nerede bir araya getirilirse getirilsin milli olma ihtimali yoktur. Biz ancak, milli değerlerimizle yoğrulan, bu toprağın insanına hitap eden, onların ihtiyacına yönelik olan ve bizi ötekileştirmeyen ürünler, düşünceler, fikirler, sanat eserleri konusunda yerli ve milli iddiasında bulunabiliriz. Bu temeller üzerinde yapılan çalışmalar için destek almak, yardım almak konusunda amenna… Yerli ve milli olmak, Celaleddin-i Rumi’nin dediği gibi, bir ayağı kendi toprağında diğer ayağıyla dünyayı dolaşmaktır. Bir an önce fabrika ayarlarımıza dönmemiz, milli duruşumuzu tekrar kazanmamız ümidiyle, saygılarımı sunuyorum.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!