YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI

Cem Alemdar Albayrak
CİPDER YAZILARI - 06 Eylül 2018 Perşembe - 08:31:10  - Bu makale 433 kere okundu.
Cem Alemdar Albayrak
alemdar61_@hotmail.comSosyal medya paylaşımları hakkında değerlendirmelerini konu alan yazı
Günümüzün en önemli iletişim araçlarından biri olduğu su götürmez bir gerçek olan sosyal medya, iyi kullanıldığında gayet yararlı olabildiği gibi, dikkatsiz veya kötü niyetli kişilerin elinde bir silaha dönüşebiliyor.

Bir teşkilatın mensuplarının, sosyal medyada bireysel olarak ya da bir sosyal medya grubunda üye olarak yaptıkları paylaşımlar, aynı zamanda dışarıdan bakanlar için teşkilat ve meslek hakkında bir bilgi kaynağıdır. Çünkü meslek mensupları tarafından yapılan paylaşımlar, grup etkinlikleri ve yorumlar; aynı zamanda o mesleğin ve grubun karakteristik özelliklerini de ortaya koyar. Kısaca şunu söyleyebiliriz; sosyal medyada çizilen profil neyse profil sahibi veya grup üyesi de odur.

Kurumsal imaj ve meslekî kazanımlar açısından konuya bakıldığında iki farklı tablo söz konusudur:

Ya sorunlarını birlik, beraberlik ve dayanışma içinde, etik çizgide ve yasal zeminde ortaya koyan, onurlu bir hak mücadelesine girişmiş kamu görevlilerinden oluşan güçlü bir teşkilat,

Ya da kurumsal fayda yerine bireysel çıkar peşinde koşan, etik çizgiden ve kamu görevlisi ciddiyet ve sorumluluğundan uzaklaşmış düzensiz ve düzeysiz bir görüntü veren bir teşkilat…

Hangi tarafta olacağımızın seçimi bize kalmış. Kurumsal imaj ve meslekî kazanımlar için yürüttüğümüz hak arama mücadelesinde elbette sosyal medyanın gücünden yararlanmalıyız. Bunun yöntem ve detayları birkaç hafta sürebilecek bir eğitimin içeriği de olabilir. Ancak bu konuda önemli gördüğüm bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyorum:

1. Sosyal medya hesaplarında üniformalı veya sivil olarak yaptığımız paylaşımlarda güvenlik açısından sorun yaratabilme tehlikesine karşın kurum adının, vardiya adının belirtilmemesi,

2. Kurum içinde çekilen fotoğrafların kurumsal imaj,kurum güvenliğini sıkıntıya düşürebilecek bilgileri resmetme ihtimaline karşın sosyal medyada paylaşılmaması,

3. İcra edilen görevi basit ve önemsiz gösteren ve gayri ciddi bir görüntü veren paylaşımların yapılmaması,

4. Meslek imajını zedeleyecek karelerin paylaşılmaması,

5. Kurumsal imaja, mesleki kazanımlara zararı olan ve en önemlisi devlet memuru sorumluluğu ve ciddiyetiyle bağdaşmayan paylaşım ve yorumların yapılmaması,

6. Teşkilatın birlik, beraberlik ve dayanışmasına zarar veren paylaşım ve yorumların yapılmaması,konusunda daha dikkatli olmalıyız.

Önemli bir konu da sosyal medyada paylaşılan haber ve ortaya atılan çeşitli iddialar. Bu haber ve iddiaların doğruluğunun kanıtlanmamış olması, paylaşan için hem ahlakî hem de yasal sorumluluk doğurmaktadır. Bu nedenle iddia aşamasındaki haberlerin paylaşılmaması, iddiaların kesinlik kazanmış gibi lanse edilmemesi önemlidir. Bugün özellikle internet medyasının etkisiyle her şeyin ters yüz edilebildiği gerçeği unutulmamalıdır. Suçlanan kişi veya kişilerin, iddia konusu hakkındaki düşüncelerini dinlemeden, tek taraflı iddiaya göre hüküm vermek etik değildir. Ayrıca kişi ve kurum adı vermeden bu tür paylaşımların yapılması daha doğru olacaktır. Zira iddia sahibi aynı zamanda iddiasını ispatla mükelleftir. Eğer söz konusu iddia asılsız veya iftira ise, suçlanan taraf hakkında hukukî yollara başvurma hakkı doğacaktır.

Diğer taraftan sorunlarımıza çözüm ararken, meslekî kazanımlar elde etmek için mücadele ederken yeni mağduriyetler oluşturmanın ve yeni cepheler açmanın kimseye bir yararı olmayacaktır. Söz konusu iddialara delil belgeler de ancak hukuken kanıtlandığı zaman paylaşılabilir. Ancak yine de bu belgeleri paylaşılırken kişi ve kurum isimlerinin gizlenmesi insanî olarak daha doğru olandır. Amacımız kurumsal imajı düzeltmek, meslekî kazanımlar elde etmek ve sorunlarımıza çözüm üretmek ise kişi ve kurumları ifşa etmenin kimseye bir yararı olacağını düşünmüyorum.

Eskiler “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.” derler. Belki her şeyin gerçek ve içten olduğu dünyada böyleydi. Artık iki farklı dünya var. Bu nedenle hem işimizde hem ilişkilerimizde hem de sanal alemde “lafımıza” dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak böyle bir yaklaşım, bizleri hem kişisel hem de kurumsal anlamda hak ettiğimiz yere taşıyacaktır.

Sözün özü, eğer kurumlarımızı, mesleğimizi, devletimizi daha ileri noktalara taşımak gibi bir gayemiz var ise, sosyal medyada yaptığımız paylaşımlara dikkat etmek mecburiyetindeyiz. Çünkü sosyal medyada yaptığımız her yanlış paylaşım, dolaylı da olsa mesleğimize, kurumlarımıza, devletimize zarar vermektedir. Bizim için son derece önemli olan bu değerlerimize zarar gelmesini istemeyiz değil mi?

Eğer cevabınız evet ise hemen bunu uygulamaya geçirmenin tam vaktidir;aksi düşünce ise karşımıza haklarını bilen fakat hadlerini bilmeyen bir insan kitlesi olarak fayda sağlamak yerine zarar vermeye devam edecektir.

Değerli meslektaşlarım;

Sosyal medyanın gücü bizi zayıflatmasın, gücümüze güç katsın.

SESLİ MAKALE OLARAK DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!